Fen ve Mühendislik Alanlarına Yönelik TÜBİTAK-2218 Yurt İçi Doktora Sonrası Araştırma Projesi Yazma Eğitimi

04 Ekim 2023 Çarşamba

Tarih: 6-8 Kasım 2023 (3 gün)

Eğitim Ücreti:  TÜBİTAK 2237-B programı kapsamında ücretsizdir.
Kimler Katılabilir:  Lütfen Kimler Katılabilir sekmesini inceleyiniz.
Kontenjan: 24 kişi
Son Başvuru Tarihi: 25 Ekim 2023
Koordinatör: Dr. Öğr. Üyesi Fatma ULUSAL
Kurs Yeri: Tarsus Üniversitesi Ana Kampüsü Konferans Salonu
Başvuru Koşulları ve Diğer Detaylar:  https://2218pye.tarsus.edu.tr/
Başvuru: Başvuru Formu

Önemli Not: Katılımcıların ARBİS sistemindeki kayıtları eksiksiz ve güncel olmalıdır.
Katılımcıların yol, konaklama (günlük 750 TL, verilecek fatura başlığına fatura kesilmek kaydıyla) ve iaşe giderleri TÜBİTAK tarafından karşılanacaktır.

Doktora bir akademisyenin akademik hayatında en önemli adımlarından birini oluşturmaktadır. Bu süreçte hem akademik dünyada yer almakta hem de öğrenciliği yaşamaktadır. Bu süreçte araştırmacılar her ne kadar birçok noktada kendi başına karar verebilse de yine de bir danışmanın gösterdiği yolda ilerleyerek gitmektedir. Özellikle de doktora sonrası süreçte bir akademisyenden beklenen, kendi başına çalışmalar yapmak, projeler yürütmek ve öğrenciler yetiştirmektedir. Bu yetkinliğe sahip araştırmacılara yönelik, doktora sonrasında yetişmiş olan bilim temelli, bilgi ve teknoloji üretimi ve bunun için ihtiyaç duyulan nitelikli insan kaynaklarının gelişimine katkıda bulunmak için de genç araştırmacılar TÜBİTAK tarafından desteklenmektedir. Bu amaçla 2218-Yurt İçi Doktora Sonrası Araştırma Burs Programı kapsamında doktorasını bitirmiş bilim insanları destek alarak bu projelerde hem Proje Yürütücüsü hem de bursiyer olarak desteklenmektedir. Bu kapsamda destek alan genç bilim insanlarının büyük bir kısmı ise ilk defa bir projede Yürütücü olarak görev yapmakta ve bir projenin baştan sonuna kadar yürütülmesi sürecinin sorumluluğunu alarak sonraki akademik kariyerine katkıda bulunacak birçok deneyime sahip olma fırsatı yakalamaktadır. Bununla birlikte araştırmacıların doktorasını tamamladığı üniversite dışındaki başka bir üniversitede doktora tez danışmanı dışında doktora tezinden farklı bir konuda çalışmalar yapıyor olması hem disiplinler arası çalışmaları artırmakta hem de yurt içinde araştırmacı haraketliliği sağlayarak bilginin ve bilimin ülke içinde yayılmasını sağlamaktadır. 2218 programından doktora derecesi veya tıpta, diş hekimliğinde, eczacılıkta ve veteriner hekimlikte uzmanlık veya sanatta yeterlik eğitimi derecesine sahip veya ilgili dereceye sahip olacak olan araştırmacılara doktora sonrası çalışmalarını yurt içinde eğitim veren devlet veya vakıf yükseköğretim kurumlarında, 6550 kapsamında yeterlik almış araştırma altyapılarında, kamu araştırma enstitülerinde, Ar-Ge veya tasarım merkezine sahip özel sektör kuruluşlarında veya teknoparklar bünyesinde Türkiye’de yerleşik sermaye şirketlerinde sürdürebilmeleri için destek verilmektedir. TÜBİTAK’ın destek programları incelendiğinde son yıllarda TÜBİTAK’ın en çok üzerinde durduğu ve zaman zaman destek oranının %86’ya kadar çıktığı görülmektedir. Son 5 dönem 2218 başvuruları incelendiğinde 2020/1 çağrısına 184 başvuru, 2021/1 dönem çağrısına 137 başvuru, 2021/2 dönem çağrısına 143 başvuru ve 2022/1 dönem çağrısına 80 başvuru yapılmıştır. TÜBİTAK 2218 desteklerini ciddi oranda artırmasına rağmen başvurularda düşüş yönünde bir eğilim görülmektedir.  (2022/2 dönem sonuçları açıklanmış ancak sayısal veriler paylaşılmamıştır). Önerilen eğitim ile uygun şartları sağlayan doktorasını bitirmesine en fazla 1 yıl kalmış veya doktorasını bitirdikten sonra en fazla 7 yıl geçmiş araştırmacılara yönelik 2218 proje yazma etkinliği düzenlenerek başvuru sürecindeki adayların yetkinlik ve proje yazma becerilerinin gelişmesi amaçlanmaktadır.
Bu amaçlar doğrultusunda Fen ve Mühendislik alanlarındaki araştırmacılara;
  • 2218 Projesi genel konseptini anlatmak,
  • Proje yazımındaki temel kavramların genel hatlarıyla anlatılması,
  • Proje yazımındaki hatalar ve ret nedenleri hakkında bilgilendirme,
  • Konu, kapsam, literatür araştırmasının yapılması ve literatür yazma, özgün değer, yaygın etkinin belirlenmesi, projenin kısıtları, iş-zaman çizelgesinin oluşturulması, iş paketleri-süresi ve iş paketlerinde görev paylaşımı, başarı kriterleri belirlenmesi ile B planlarının oluşturulması konularında dikkat edilmesi gerekilen hususlar hakkında eğitmenler önceki deneyimlerini katılımcılarla paylaşacaktır.
  • Çalışmada olası risklerin belirlenmesi ve bu risklere alınabilecek önlemlerin sistematik olarak düşünülebilmesi,
  • Proje başlatılması sırasında uyulması gereken prosedürler ve Proje Takip Sisteminin kullanılması hakkında bilgi verilecektir.
  • Proje destek kararından sonrasında izlenecek yol ve Araştırmacıların bu süreçte karşılaştıkları problemler hakkında bilgi verilecektir.
  • Proje süreci ve raporlama hakkında bilgi verilecektir.
  • 2218-Yurt İçi Doktora Sonrası Araştırma Projesi’nden yararlanan araştırmacılara öncelik tanınan ek destekler; 2224 – A Yurt Dışı Bilimsel Etkinliklere Katılımı Destekleme Programı ve 2224 – B Yurt İçi Bilimsel Etkinliklere Katılımı Destekleme Programı, 2237 – A Bilimsel Eğitim Etkinlikleri Desteği, -     2247 - C Stajyer Araştırmacı Burs Programı (STAR) ve 2250-Lisansüstü Bursları Performans Programı’ndan nasıl yararlanabilecekleri hususunda bilgi verilecektir.
  • Proje çıktılarının değerlendirilmesi; araştırma sonuçlarını yayına dönüştürülmesi hakkında bilgi verilecektir.
  • Ayrıca proje sırasında harcama kalemlerinin kullanımı ve alım süreçleri de anlatılacaktır.