Sıkça Sorulan Sorular

Tarsus Üniversitesi Proje Ofisi, üniversitenin stratejik araştırma hedefleri doğrultusunda projelerin sayısını ve niteliğini artırmayı amaçlayan, akademik personel ve öğrencilere yönelik rehberlik ve koordinasyon hizmetleri sunan bir birimdir. Ofis, ulusal ve uluslararası fon sağlayıcı kuruluşlara başvurularda destek sunar, proje başvurusu, yürütülmesi, raporlanması gibi süreçlerde akademik birimleri bilgilendirir, üniversite-sanayi işbirliği çerçevesinde ortak proje geliştirme çalışmalarını destekler ve fikri mülkiyet hakları, ticarileşme süreçleri ve proje verilerinin takibi konularında danışmanlık sağlar.

Koordinatör: Rektör tarafından üç yıl süreyle görevlendirilir ve ofisin tüm faaliyetlerinden sorumludur.

Yönetim Kurulu: Koordinatör, koordinatör yardımcıları ve rektör tarafından görevlendirilen öğretim üyelerinden oluşur.

Adres: Takbaş Mahallesi Kartaltepe Sokak 33400 Tarsus / MERSİN

Telefon: +90 (324) 600 0033 /2938

E-posta: projeofisi@tarsus.edu.tr

Web: proje.tarsus.edu.tr

Mesai saatleri içerisinde Proje Ofisi’ni ziyaret edebilir veya zaman kısıtlaması olmaksızın projeofisi@tarsus.edu.tr adresine e-posta yazarak ilk görüşmeyi planlayabilirsin.

Proje metinlerinin bilimsel içeriği yürütücülere aittir. Proje Ofisi, çağrı rehberlerinin yorumlanması, mantıksal çerçeve ve sistemsel başvurularda destek sunar; doğrudan metin yazımı gerçekleştirmez.

Web sitemizdeki Proje Hazırlama Süreçleri Talep Formunu doldurarak eğitimlerimize başvurabilirsiniz. Eğitimler, katılımcı sayısı ve talep doğrultusunda belirlenen tarihlerde sunulur. Katılım belgeli eğitimler düzenli olarak ilan edilir.

Evet. Çağrıya uygunluk, yapısal kurgu, mantıksal çerçeve ve sistemsel işleyişler hakkında birebir mentorluk desteği sunulmaktadır. Ancak, bilimsel içerik ve metodoloji danışmanlığı verilmez.

Evet. Kısmi zamanlı öğrenci statüsünde çalışmak isteyen öğrenciler, üniversitenin ilan ettiği takvime göre başvuru yapabilir.

Evet. Ofis tarafından yürütülen projelere gönüllü olarak katılmak için sosyal medya hesaplarımızı takip edebilirsiniz.

Projenizin özet bilgisi, destekleyen kuruluş, yürütücü adı ve süresi ile birlikte projeofisi@tarsus.edu.tr adresine başvuruda bulunarak web sayfasında yer almasını sağlayabilirsiniz.

Tarsus Üniversitesi BAP Koordinatörlüğü tarafından yürütülen bu süreçte, başvuru formları, değerlendirme takvimi ve yönergeler ilgili birimden temin edilmelidir.

Uluslararası projeler ve Erasmus+ programları ile ilgili başvuru rehberleri ve süreç bilgisi, Tarsus Üniversitesi Erasmus Kurum Koordinatörlüğü’nden edinilebilir.

Proje yürütücüsü ve proje ekibi üyeleri kendi e-imza işlemlerini tamamladıktan sonra proje otomatik olarak kurumun belirlemiş olduğu üst yetkilisinin ekranına düşer.

Sözleşme, sırasıyla yürütücü, bölüm başkanı, fakülte dekanı ve Rektör Yardımcısı tarafından imzalanarak TÜBİTAK’a gönderilir.

Projenin kabulünden sonra TÜBİTAK tarafından gönderilen yazı üzerine Strateji Geliştirme Daire Başkanlığı projeye özel banka hesabı açar ve IBAN’ı TÜBİTAK’a bildirir.

TTS ekranında proje aktif olduktan sonra gerçekleştirme görevlisi atanır.

MYS sisteminde harcama yetkilisi ve gerçekleştirme görevlisi tanımlanır.

Harcama ve ödeme işlemleri HTOB ve ÖEB belgeleri üzerinden yürütülür.

Harcama yetkilisi yürütücüdür. Gerçekleştirme görevlisi tercihen proje personelinden; yoksa ilgili akademik birim çalışanlarından görevlendirilir.

HTOB (Harcama Talimatı Onay Belgesi) ve ÖEB (Ödeme Emri Belgesi) belgeleri proje ödemeleri için onay sürecine tabidir. İki aşamalı işlemlerde sırasıyla gerçekleştirme görevlisi ve harcama yetkilisi onay verir.

Evet. Tarsus Üniversitesi öğrencisi yürütücü olmak koşuluyla en fazla 3 proje ortağı ile başvuru yapılabilir.

Hayır. Değerlendirme, bütçeden bağımsız olarak proje içeriği ve hedeflerine göre yapılır.

Hayır. TÜBİTAK projelerinde yürütücülük için doktora yeterlilik şartı aranır.

Faturalar yürütücü adına kesilmelidir.

Harcamalar başvuru formunda belirtilen kalemlere uygun yapılmalıdır.

Sarf, makine-teçhizat gibi kategorilere göre uygun belge ve içerik sunulmalıdır.

Firma insiyatifine göre yürütücü tarafından tedarik gerçekleştirilir. Güvenlik şartları gözetilmelidir.

Evet. Ret gerekçeleri detaylı incelenip iyileştirildikten sonra, aynı içerik güncellenerek yeni proje numarasıyla yeniden sunulabilir.